Napi Tipp. A rizs, mint a fogyókúrás étrend szerves része nem a legnyerőbb választás a szénhidrát és keményítő tartalma miatt. Azonban japán kutatások alapján bebizonyosodott hogy a rizs egy figyelemre méltó tulajdonságát kihasználva bekerülhet az egészséges étrendet követők repertoárjába. A tudományos része a kérdésnek jelen esetben a mi számunkra másodlagos kérdés.
A lényeg a sztoriban, hogy a nem hagyományos módon elkészített rizs azonnal egészséges, és emésztőrendszer barát eledellé válhat. A módszer egyszerű: A hagyományostól eltérően nem a pergős rizs elkészítése a cél, hanem a rizs túlfőzése akár 8x-es 10x-es vízzel. A főzést követően a pépes rizs vissza hűtése következik. A hűtés minél tovább történik annál egészségesebbé válik számunkra.
Fogyasztásakor sem javasolt újra melegíteni, hiszen a melegítés által a szerkezete vissza alakul az eredeti állapotába. Tehát hidegen történő fogyasztása a célszerű megoldás. A folyamat ugyan lényegesen hosszabb időt vesz igénybe és talán kissé szokatlan is lehet, azonban ha ezzel az újra gondolt módszerrel készítjük és fogyasztjuk akkor bátran ehetjük a fogyókúra és emésztőrendszeri panaszok idején is.
Magyarázat: A rizs szerkezete a fenti módon elkészítve és minél tovább vissza hűtve (akár több órára) úgynevezett rezisztens keményítővé alakul. A módszer által a rizs glikémiás indexe minimálisra csökken továbbá bélbarát prebiotikumként is funkciónál. Japán kutatásokra hivatkozva kezdtem a mai bejegyzésem most pedig a japán gasztronómiából ismert példával zárom a történetet. A japán konyhából ismert sushi, mely egyébként a nemzeti eledelük, szintén túlfőzött és vissza hűtött rizsből készül.
Szőts Ákos Egészségmentor