Fogyás az alapoktól. (2) Másold le a sikert!
A sikeres fogyókúra elengedhetetlen tényezője, hogy vésd az eszedbe a következő mondatot.
A sikeres fogyókúra elengedhetetlen tényezője, hogy vésd az eszedbe a következő mondatot.
Ha fogyni akarsz szinte minden az étkezéseden múlik.
Ezért ismerned kell azokat az elemeket, amelyek az ételeid alap összetevői.
Szénhidrátok 10g.=4,1kcl. Napi ajánlott mennyiség 100-150g.
Fehérjék 10g.=4kcl. Napi ajánlott mennyiség étkezésenként 120-150g.
Zsírok 10g.=9kcl. Napi ajánlott mennyiség 30-40g.
Rost anyagok 10g.=2kcl. Napi ajánlott mennyiség 30g.
Víz = 0kcl.
Jó ha legalább alap szinten kalkulálsz a fenti összetevők arányaival. Az úgynevezett makró elengedhetetlen része a szervezetben zajló sejtszintű működésnek. Azonban napi elfogyasztott mennyiségük abszolút nem mindegy.
Ezért ismerned kell azokat az elemeket, amelyek az ételeid alap összetevői.
Szénhidrátok 10g.=4,1kcl. Napi ajánlott mennyiség 100-150g.
Fehérjék 10g.=4kcl. Napi ajánlott mennyiség étkezésenként 120-150g.
Zsírok 10g.=9kcl. Napi ajánlott mennyiség 30-40g.
Rost anyagok 10g.=2kcl. Napi ajánlott mennyiség 30g.
Víz = 0kcl.
Jó ha legalább alap szinten kalkulálsz a fenti összetevők arányaival. Az úgynevezett makró elengedhetetlen része a szervezetben zajló sejtszintű működésnek. Azonban napi elfogyasztott mennyiségük abszolút nem mindegy.
Röviden tehát a szénhidrátok (ch)
biztosítják az energiát számunkra, és támogatják az idegrendszer zavartalan működését. A szénhidrátok megtalálhatók a gyümölcsökben, gabonákban, magvakban, cukorrépában, hüvelyesekben, továbbá a tejben, rizsben, burgonyában.
Napi ajánlott maximális bevitel 100-150g.
A zsírok: Két nagy csoportjuk a telített Omega6 és telítetlen Omega3 zsírsavak. Szerepük az emésztésben, az epeműködésben, a hormonális működésben a vitaminok felszívódásában a szervek, szervrendszerek működésében elengedhetetlen. A táplálkozásod során a húsokban, halakban, olajos magvakban, növényekben, gyümölcsökben pl. avokádóban fellelhető. Továbbá az állati eredetű termékekben pl. tej, vaj stb. találkozhatunk a zsiradékokkal. A kutatások mára bebizonyították, hogy a zsírok, főként a telítetlen változatuk, elengedhetetlenek. A táplálkozás során fellelhető a halakban és egyes növények feldolgozásából kinyert olajokból. Arra biztatlak, hogy vedd figyelembe a tévhitekkel ellentétben a zsírok fontosak a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez és az egészséges élethez.
Napi ajánlott maximális bevitel 100-150g.
A zsírok: Két nagy csoportjuk a telített Omega6 és telítetlen Omega3 zsírsavak. Szerepük az emésztésben, az epeműködésben, a hormonális működésben a vitaminok felszívódásában a szervek, szervrendszerek működésében elengedhetetlen. A táplálkozásod során a húsokban, halakban, olajos magvakban, növényekben, gyümölcsökben pl. avokádóban fellelhető. Továbbá az állati eredetű termékekben pl. tej, vaj stb. találkozhatunk a zsiradékokkal. A kutatások mára bebizonyították, hogy a zsírok, főként a telítetlen változatuk, elengedhetetlenek. A táplálkozás során fellelhető a halakban és egyes növények feldolgozásából kinyert olajokból. Arra biztatlak, hogy vedd figyelembe a tévhitekkel ellentétben a zsírok fontosak a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez és az egészséges élethez.
Fehérjék: A fehérjéket az étkezéseink során, állati eredetű és növényi eredetű források útján pótolhatjuk. Ajánlott napi mennyiség 0,5-0,8g/kg Koncentrált izom építéskor ez a mennyiség jelentősen növelhető. A szervezet 22 esszenciális aminosavat használ fel a működése érdekében.
Hogyan csináld mind ezt a gyakorlatban? Ha tudni szeretnéd és érdekel a folytatás kövesd a blogot, nézd a videóimat a facebookon.
Személyre szóló tanácsadásért keress az elérhetőségeim egyikén
akos.szots@gmail.com vagy a facebook
Szőts Ákos
egészségmentor

![]() |
|